מה כבר לא נכתב עליה, על יוון. הנופים, הנחלים, גשרי האבן, הכפרים, התרבות, העתיקות, האנשים מסביר הפנים. אבל עכשיו תנו לנו לספר לכם על חמשת מנות החובה ביוון כפי שקיבלנו מליצה, המדריכה המקומית שלנו ביוון, כולל כמה סודות מהמטבח הפרטי שלה..
מוסקה: מוסקה היא מנה יוונית קלאסית שתמצאו אותה בכל טברנה יוונית כשכל אחת עושה גירסה עם תוספות משלה. אבל הבסיס של המוסקה יהיה תמיד- שכבות חצילים, בשר בקר או טלה טחון , רוטב עגבניות ורוטב בשמל. היוונים יטגנו את החצילים הפרוסים בשמן זית, ועל פרוסות החצילים המטוגנות יוסיפו את רוטב הבשר והעגבניות מתובלים באורגנו, טימין ותבלינים , השכבה האחרונה תהיה של רוטב בשל סמיך וקטיפתי.
הטיפ של ליצה: להוסיף שכבה של תפוחי אדמה מטוגנים וקינמון..
סופלאקי: מקור השם מיוונית- סופלה- שיפוד. מה שתחיל ככל הנראה באיים הקיקלאדיים כשאיכרים צלו בשר על גבי שיפוד ברזל גס בין שתי אבנים, הפך לאוכל הרחוב הפופולרי ביותר ביוון. מדובר בבשר צלוי על שיפוד, מתובל במלח , פלפל, תערובת עשבים, מוגש עם פיתות, רוטב צזיקי ותוספת של צ'יפס.
הטיפ של ליצה: לסחוט מעל לימון, ולאכול בעמידה😊
ספאנאקופיטה- אם תשאלו יווני מה ארוחת הבוקר שלו- לרוב יענה- כוס קפה שחור חזק ופרוסת לחם עם דבש וחמאה, מהסיבה הפשוטה שהם עדיין שבעים מארוחת הערב הדשנה בטברנה, ואז לפני שעות הצהריים, נוהגים רבים מהיוונים לאכול כארוחת ביניים את המאפה הלאומי שלהם- הספאנאקופיטה.
ספיאנקו פירושו תרד ביוונית; פיטה -פירושה מאפה. מדובר במאפה עלי פילו קריספיים במילוי תרד וגבינת פטה. את עלי הפילו מושחים בשמן זית או בחמאה מומסת, ובין שכבות הפילו תערובת של גבינת פטה עם תרד ותבלינים. המהדרים שביוונים יתעקשו על לא פחות מ- 6 שכבות כאלו.
הטיפ של ליצה: להוסיף לתערובת גם גבינת מוצרלה על מנת שתימתח יותר טוב
דולמאד: לנו יש את עלי הגפן, לתורכים את הדולמה, וליוונים דולמאד-
עלי גפן ממולאים באורז, עשבי תיבול ולפעמים בשר. המנה מוגשת בדרך כלל קרה ומהווה מנה ראשונה או תוספת נהדרת. אין טברנה שלא תגיש את המנה הזו, וכל טברנה תשבע ששלה הטובה ביותר ונשענת על מתכון עתיק מבית סבתא. וכולם צודקים. מדובר במעדן אמיתי, עלי הגפן רכים , בתערובת האורז מוסיפים שמיר קצוץ, פטרוזיליה ובצל ירוק קצוץ, מגלגלים, מרפדים את הסיר עם עלי גפן פרושים, מסדרים אתל עלי הגפן הממולאים במעגלים, מוזגים מים ומתבלים.
הטיפ של ליצה: תוסיפו לתערובת האורז קליפת לימון מגורדת ואל תחסכו בעשבים..
סלט יווני: המנה שהפכה כבר כמעט לישראלית. עגבניות קצוצות, מלפפונים, בצל אדום, גבינת פטה וזיתים, מוזלפים בשמן זית ומעל אורגנו.
הטיפ של ליצה: אז זהו, שאין באמת סוד. כי כל החוכמה לסלט יווני טוב היא בחומרי הגלם הטריים והמשובחים שלו. שמן זית טהור , גבינת פטה שמנה ומשובחת וירקות שמתפקעים מרוב טריות. ולא להתפתות לבצל לבן, חשוב בצל סגול!
אז דמיינו את הטברנה המשפחתית בכפר הציורי בצפון יוון, כשברקע נופים ירוקים ונחל מי טורקיז זורם לצידכם, תמזגו לכם כוס אוזו ותתחילו לתכנן את טיול הג'יפים הבא שלכם איתנו במדינה הנהדרת הזו.