14 דברים שכדאי לדעת על בהוטן ועל האושר

שתף
WhatsAppEmailFacebook

שכבות של מסתורין אופפות את ממלכת בהוטן בהרי ההימלאיה. מעט מאוד מקומות בעולם מעוררים סקרנות כה גדולה. אין כמעט מקומות שנחשפו כה מעט לעיניים מערביות. קשה לדעת כמה זמן תצליח בהוטן להגן על עצמה מפני ההשפעות החיצוניות – אבל אין בכלל ספק שכדי להכיר את הממלכה המסתורית בצורתה הבתולית – מוטב למהר ולבקר בה. הנה כמה מן העובדות שמעוררות את סקרנותנו.

  1. בהוטן היא הממלכה הבודהיסטית האחרונה שנותרה בהימלאיה. טיבט נכבשה בידי סין, חבל סיקים סופח להודו ורק בהוטן משמרת את המסורת הבודהיסטית באדיקות ובדבקות.
  2. רק לפני 20 שנה איפשר מלך בהוטן לחנוך את שידורי הטלוויזיה והאינטרנט בארצו. רבים רואים בכך את הצעד המשמעותי ביותר לקראת פתיחתה של בהוטן לעולם, אלא שפתיחות זו נעשית גם עתה בצעדים איטיים מאוד.
  3. שטחה של בהוטן כמעט כפול משטחה של ישראל (38 אלף קמ”ר) אלא שבעוד בישראל חיים כתשעה מיליון בני אדם בבהוטן מספרם אינו מגיע אפילו למיליון אחד.
  4. רבים הצמידו לבהוטן את הכינוי “שנגרילה”. המקור לשם זה הוא ספרו של ג’יימס הילטון משנת 1933 שנקרא ‘Lost Horizon’. הספר עוסק בגן עדן אבוד, בין הרים מושלגים, אגמים ויערות. הצמדת הכינוי שנגרילה לבהוטן הוא כמובן מחמאה גדולה, אך כלל לא מבוססת. כינוי דומה הצמידו הסינים גם לאזור בחבל יונאן.
  5. רוב הסרט “בודהא קטן” בבימויו של ברנרדו ברטולוצ’י צולם בשטחה של בהוטן.
  6. במסגרת המאמצים לשמר את התרבות הבודהיסטית הייחודית של בהוטן התושבים בממלכה מחויבים על פי חוק ללבוש תלבושות מסורתיות ולבנות את בתיהם בסגנון מסורתי. באופן מעט אירוני – דווקא הגישה הזו והמגבלות האחרות שנועדו להגן את המדינה מפני השפעה מערבית מושכות אליה בשנים האחרונות מבקרים שרוצים להכיר את התרבות המקומית. יחד עם זאת מספר המבקרים הזרים עדיין קטן מאוד, כמעט אפסי.
  7. לבהוטן שמות רבים. תושביה מכנים אותה דרוק יו – “ארץ הדרקון”, או דרוק טשאנדאן – “ארץ דרקון הרעם”. בעבר נקראה הממלכה לו מון – ארץ החושך הדרומית או לו צנדנג’ונג – ארצו הדרומית של הברוש הצנדני.
  8. רוב הפסגות בצפון בהוטן מתנשאות לגובה 7,000 מטרים ויותר. גובהם של ה”הרים השחורים” במרכז בהוטן בין 1,500 מטרים ל-2,700. יותר משני שליש משטח בהוטן מכוסים ביערות.
  9. מחצית מהאוכלוסייה הם ילידי בהוטן הנקראים נאגלופ – קרוביהם של השבטים הטיבטיים.
  10. השפה הרשמית היא דזונגקה, שמקורה בטיבט. הכתב נקרא צ’הוקי והוא זהה לכתב הטיבטי. מחצית מהאוכלוסייה אינה יודעת קרוא וכתוב.
  11. בהוטן היא גן עדן לצלמים. יש לכך סיבות רבות אבל אחת הבולטות בהן היא שאזרחי בהוטן חייבים על פי חוק ללבוש בגדים מסורתיים בזמן עבודתם. הבגד שלובשים הגברים נקרא גו והבגד שלובשות הנשים נקרא קירה. לבוש של גבר כולל שמלה, חפתים לבנים וגרביים ארוכים בדרך כלל שחורים. זה מצטלם נפלא.
  12. ב-72′, הוכתר ג’יגמה סינגי וואנגצ’וק כמלך הרביעי של בהוטן. הכרזתו הנועזת הראשונה היתה שהתוצר הלאומי הגולמי (על פיו נמדדת הכלכלה במדינות העולם) אינו מדד ראוי להביט דרכו על העולם כיוון שהוא מתעלם מהרכיב החשוב ביותר בחייהם של בני אדם – האושר. לצורך כך, הוא ייסד את מדד “האושר הלאומי הגולמי”, אל”ג (Gross national happiness), מדד אלטרנטיבי לדירוג מדינות. “כל אדם שואף להיות מאושר”, הוא קבע, “לכן, ממשלה טובה היא כזו שבשטח השיפוט שלה חיים כמה שיותר אזרחים המגדירים עצמם מאושרים”.
  13. ב-2006, כשהוא בן 51, העביר ג’יגמה סינגי וואנגצ’וק את כס המלוכה לבנו ג’יגמה קיזר נמגייל וואנגצ’וק – המלך הנוכחי, שהיה אז בן 26 והפך לשליט הצעיר ביותר בעולם.
  14. ראש ממשלת בהוטן ג’יגמה יוזר טהינליי אמר בעבר כך: “אנחנו מאומנים לחיות יחד כקהילות, זה הטבע שלנו. אבל הערים הפכו למקומות שבהם שכנים מתנהגים כזרים. הפשע עולה, התלות בסמים ובתחליפים פסיכיאטריים הפכה לפתרון שכיח עבור אנשים שלא מצליחים להתמודד עם הכישלונות הרוחניים, שהם מנת חלקה של החברה שלנו… בשביל רבים מאיתנו, הארכת תוחלת החיים היא בסך הכל הארכה של חיים חסרי כבוד. אושר הוא מצב קיומי, שאליו שואפים בני אדם לבדם והחברה כולה. מטרת הפיתוח בעולם צריכה להיות, אם כך, יצירת תנאים שיאפשרו השגה של אושר.

הירשמו בחינם למגזין MEDRAFT

    ...לפני שאתם הולכים

    הירשמו למגזין מדרפט

    מגזין על כל יעד, כתבות וטיפים, אצלכם במייל

      אינדי. חבילות טיול למטייל העצמאי.
      להיות עצמאי בשטח אבל אף פעם לא לבד.

      הבנתי! תחזיר אותי חזרה לעמוד
      Design: Ayala Eylath Develped by: EOI - Web Like This!